alternatívák

Tepsi alternatívák

Hagyományos serpenyős sütés tűzhelyen

A serpenyős sütés minden házi konyha nagy cimborája, ismerős és sokak szívébe lopózkodott. Nem meglepő, hiszen mindannyian szeretjük, hogy gyorsan és könnyen lehet vele varázsolni a finomságokat.

Előnyök

Miért is szeretjük annyira a serpenyős sütést? Egyszerű! Nincs szükség különleges kütyükre, csak fogd a kedvenc serpenyődet, és már indulhat is a móka. Egy jó serpenyő egyenletesen teríti szét a hőt, így pillanatok alatt elkészülnek benne az ételek. Íme néhány finomság, amit serpenyővel simán összedobhatsz:

Étel típusa Elkészítési idő (perc)
Tojás 5
Palacsinta 3-4
Zöldségek 10-15
Hús 15-30

Milyen serpenyőt válasszunk?

A serpenyő választás igazi művészet! Mikre érdemes figyelni:

Szempont Leírás
Anyag Tapadásmentes, bevonatos vagy öntöttvas
Méret Kicsi, közepes vagy nagy
Működési felület Sütőlap, indukciós vagy gáz

Tehát a serpenyős sütés egy kis varázspálca mindazoknak, akik szeretnének villámgyorsan szuper kajákat az asztalra varázsolni. Akár tojással, palacsintával vagy zöldséggel szemezgetsz, a serpenyők könnyű kezelhetősége bármikor segítségedre lesz, abban biztos lehetsz!

Sütőtárcsás sütés a szabadban

Egy igazán klassz alternatíva ez azoknak, akik rajonganak a szabad levegőn való grillezésért vagy sütésért. Ügyesen ki tudunk hozni izgalmas ételeket, miközben élvezzük a sütőtárcsa adta lehetőségeket.

Miért válasszuk a sütőtárcsás sütést?

  • Mindenre használható: A húsoktól kezdve a zöldségeken át a pitékig bármit összedobhatunk a sütőtárcsán.
  • Gyors, mint a villám: A hő egyenletesen terjed, így pikk-pakk elkészülhetnek a finomságok.
  • Könnyű elpakolni utána: A nagy mosogatást elfelejthetjük,.

A sütőtárcsás sütés folyamata

Nézzük, hogy zajlik:

Lépések Eszközök
1. Melegítsük fel a sütőtárcsát. Sütőtárcsa, fa gyújtós
2. Varázsoljuk elő az ételeket (fűszer és pácolás). Kés, vágódeszka
3. Rakjuk a sütőre a kajákat. Forgató spatula
4. Addig süssük, míg finomra készülnek. Nem kötelező, de hőmérő is jöhet
5. Tálaljunk szépen, aztán csapjunk bele a lakmározásba! Tálaló edények

Airfryer mint egészséges alternatíva

Az airfryer egyre menőbb azok között, akik szeretnének valami mást kipróbálni a klasszikus sütési módszerek helyett. Ez a csoda-kütyü lehetővé teszi, hogy egészségesebben főzzünk, miközben a kedvenc kaják íze és állaga ugyanaz marad. Az airfryer trükkje, hogy forró levegőt keringet a kis kamrában, így alig kell olaj hozzá, hogy összedobjunk valami finomat.

Az airfryer előnyei

Előnyök Leírás
Kevesebb olaj Az airfryer-rel akár 75%-kal is faraghatunk az olajhasználaton.
Gyors sütés A forró levegő pillanatok alatt ropogóssá varázsolja a fogásokat.
Egyszerű használat A legtöbb airfryer digitális kijelzőt és könnyen választható programokat kínál, ettől pofonegyszerű vele dolgozni.
Sokoldalúság Legyen szó húsról, zölségekről, sütikről vagy nasiról, mindent megold.

Az airfryer nekünk való akkor is, ha az egészséges kajákra megyünk rá, de közben akarjuk élvezni az ízeket. Az itt készült ételek kevesebb zsírt tartalmaznak, ami jót tesz az egészségünknek.

Kinti és benti grillsütők

Nemcsak finom falatokat készíthetünk vele a kertben, de akár a lakásban is. Többféle változat létezik, attól függően mi passzol az elképzeléseinkhez.

Kinti grillsütők

Lehet egy hűsítő itallal a kézben lazulni, miközben a húsok sülnek a roston. Mindenki találhat az igényeinek és helyének megfelelő változatot.

Típus Mit tudnak?
Széngrill Klasszikus füstös ízek, kicsit több idő- és türelem igény.
Gázgrill Pillanatok alatt forró, egyenletesen melegít.
Elektromos grill Kényelmesen használható, tökéletes egy városi erkélyre.

Benti grillsütők

Amikor odakint zuhé van, a benti grillsütők jönnek a képbe. Kis méretüknek köszönhetően remek helytakarékos megoldások, és szinte mindenféle finomságot készíthetünk rajtuk.

Típus Fő jellemzők
Lapos grill Remek palacsinták, zöldségek készítésére.
Kontakt grill Mindkét oldalt egyszerre süti, így gyorsabb az eredmény.
Teflon bevonatos grill Tisztítás egyszerű, minden könnyen csúszik rajta.

Elektromos főzőedények

Nemcsak hogy többet tudnak, de megkönnyítik a mindennapi vacsik és ebédek varázslását is. Nézzük csak meg, miért is ennyire kapósak!

Előnyök

Mitől olyan izgalmasak az elektromos főzőedények? Hadd mondjuk el:

  • Minden egyben itt: Ezek az edények valóságos konyhai MacGyverek – főznek, párolnak, sütnek, mindezt egyetlen gombnyomásra!
  • Öcséd van, időd nincs: Pikk-pakk bemelegszenek, és az időzítős funkcióknak hála, mindig tudhatod, mikor kész az étel.
  • Tiszta ügy: Kinek van kedve mosogatni? Menjen a gépbe, aztán csiribú-csiribá, tiszta is.

Főbb tulajdonságok

No de ne csak a szívünket dobbantsák meg, nézzük meg ezeket a csodaedényeket közelebbről:

Típus Mit tudnak Hányan laknak jól belőle Extra menő dolgok
Elektromos pároló Gőzölés, vitaminmentés 5-10 liter hullám Szívbarát és vitaminok kedvelője
Elektromos lábas Mindenes konyhai varázsló 3-6 liter Tapadásmentes varázsfólia
Rizsfőző varázs Rizs guru, gőzprogram 5-10 liter Automata pihenőidő
El. sütőmester Grillezés, pirítás, toaster funkció 10-30 liter Hőfokkal játszik, mint egy DJ

Mikrohullámú sütés

Tökéletes választás azoknak, akik sietnek vagy nem akarnak sok időt tölteni a konyhában. Ráadásul energiát is spórolhatunk vele.

Miért jó a mikrohullámú sütés?

  • Villámgyors: Nincs annál jobb, mint amikor percek alatt kész a vacsora.
  • Gazdaságos: Kevesebb áramot fal fel, mint a klasszikus sütők, így a pénztárcánk is hálás lesz érte.
  • Könnyen használható: Nem kell mesterszakácsnak lennünk, hogy boldoguljunk a mikrohullámú sütőnkkel.

Mikrohullámú sütő helyes használata

Amikor mikrohullámú sütőben sütünk, fontos szem előtt tartani, hogy nem mindig kapjuk meg azt a klasszikus sült színt vagy ropogós állagot, amit a hagyományos módszerekkel érhetünk el. Érdemes néha más technikákkal is kombinálni.

Étel típusa Elkészítési idő (perc) Ajánlott teljesítmény (W)
Mikrohullámú sütemény 10-15 800-1000
Zöldségek párolása 5-7 600-800
Tepsis ételek 20-30 800-1000

Palacsintasütők palacsintához

Ezek az eszközök úgy készítik el a tökéletes palacsintát, hogy mi addig lazulunk. Nézzük meg együtt, hogyan is válasszuk ki a legjobbat, és mire érdemes figyelni!

Palacsintasütők típusai

Nézzük meg, milyen típusokkal találkozhatunk a boltban, és miért jók ezek nekünk:

Típus Jóságok, amikért szeretjük Olykor okozhat pár bosszúságot
Sima teflon Jó haver a mosogatáskor, alig van sütőolajszükséglet. Vigyázni kell, nehogy megsérüljön.
Tapadásmentes bevonatos Zsír nélkül is szuperül dolgozik, egészségbarát. Túl forró lesz? Hát azt nem szereti.
Vasból készült Strapás munkát bírja, a hőt is frankón elosztja. Na, ezt már nehezebb tisztán tartani.
Elektromos Időt spórol és mindenki barátja, aki siet. Lefoglalja a megszokott helyünket.

Választási szempontok

  1. Az anyag: Teflont vagy tapadásmentest válasszunk, ha nem szeretnénk ragacsos baleseteket.
  2. Méret: Tiszta sor: nagyobb edény = több palacsinta egyszerre. Mekkora napot tartunk?
  3. Tisztogatás: Olyan edény a tuti, ami a mosogatógépben is elvan. Ritkán tisztítunk? Nem gond.
  4. Kiegészítők: Ütős kis spatulákat és mérőeszközöket is beszerezhetünk melléjük, hogy az esti palacsintaparti szupersztárjai legyünk.

Klasszikus sparheltek

Ezek a klasszikus tűzhelyek valóságos csodák a konyhában, főleg ha valaki egy jó magyaros pörköltet szeretne összedobni. Nézzük meg, miért is szeretjük őket annyira, és mit érdemes tudni róluk!

A sparheltek előnyei

Előnyök Leírás
Retro ízek Az ételek íze ezekből a kicsikből tényleg érzi, hogy nagyi főzte volna.
Különleges hangulat Tűzhely mellett elkészíteni valamit, mintha csak visszarepülnénk az időben.
Ezerféle felhasználás Akár gulyásról, levesekről vagy rakott ételekről van szó, minden megy.

 

A szerzőről

Shopping Cart