Mi az a tapadásmentes zománcbevonat
Olyan anyag, amivel a tepsik belső felületét vonják be, hogy az ételek ne ragadjanak oda. Népszerűsége nem véletlen, hiszen így nemcsak a sütés válik gyerekjátékká, de a takarítás is egy-kettő megvan. A szupertapadásmentes tepsik varázslata abban rejlik, hogy olyan pöpec anyagokkal vonják be, amitől szinte lecsúszik róla az étel, minden macera nélkül.
A tapadásmentes zománc jellemzői
Jellemző | Leírás |
---|---|
Tapadásmentesség | Az étel úgy csúszkál rajta, mint a pingvinek a jégen. |
Egyszerű tisztítás | Amolyan „töröl és kész” takarítás. |
Ellenállóság | Bírja a kiképzést és nem karcolódik meg egykönnyen. |
Tökéletes választás a mindennapi sütögetéshez, hisz a be nem ragadt falatkáknak köszönhetően elkerülhetőek lesznek a kiszáradt vagy odaégett finomságok. Különösen ajánlott sült husik, zöldségek vagy épp édességek hozzávaló tárolására.
Ahhoz, hogy a tepsi hosszú életű legyen, tanácsos puha, szilikon kanalakat simogatni rajta, nehogy összekarcolódjon. Mindemellett a tisztán tartása is fontos, hogy a varázslatos tulajdonságait megőrizze az idők végezetéig.
Zománcozott tepsik sütési teljesítménye
Mikor ezeket megtervezték, fő cél volt, hogy könnyen használhatók és hatékonyak legyenek, szóval totál nyerők, ha sokféle kaja elkészítéséről van szó.
Hőeloszlás
A zománcozott tepsikben úgy terjed a hő, mint a jól megkomponált zene, ami biztosítja, hogy minden falat tökéletes legyen. Ez különösen akkor fontos, amikor olyan ételeket csinálunk, aminek jól kell átsülnie.
Tepsi | Hőeloszlás sarokban (%) | Sütési idő (perc) |
---|---|---|
Zománcozott | 95 | 30 |
Hagyományos | 80 | 35 |
Bevonatos | 90 | 32 |
Tapadásmentesség
A tapadásmentes bevonat a zománcozott tepsik igazi nagyágyúja. Ennek köszönhetően nem kell feszülnöd az odatapadt kaják miatt. Különösen klassz, ha süti, pite vagy zöldség sül benne. Ráadásul mivel alig ragad oda valami, a tisztítás is gyerekjáték.
Sokoldalúság
Róluk aztán nem mondhatjuk, hogy nem sokoldalúak! Ideálisak mindenféle kaja készítésére, mint például:
- Zöldség párolás
- Süti és torta sütés
- Pizza készítés pizza tepsiben
A táblázat meghirdeti, hogy mely kajákhoz melyik a tuti:
Étel | Ajánlott tepsi |
---|---|
Zöldségek | Zománcozott tepsi |
Sütemény | Zománcozott tepsi |
Pizzák | Pizza tepsi |
Húsételek | Zománcozott tepsi |
Melyik ételhez ideális
Össze-vissza pakolhatod beléjük a kaját, és voilá: gyönyörűen sülnek ki. A varázslatot a tapadásmentes zománcbevonat adja, amely megkönnyíti a kaják kibányászását és a takarítást.
Étel típusa | Készítési javaslat | Előny |
---|---|---|
Zöldségek | Sütjük csak úgy lazán, fűszerezve. | Egészséges és ízletes |
Húsok | Pörkölt, sült hús, nem kell túlgondolni. | Szaftos, ízes, nyami! |
Halak | Filé be, tepsibe, megsül, mehet a pocakba. | Könnyű és finom |
Tésztaételek | Dobd össze rakott verzióban. | Szeletelhető, sikkes |
Desszertek | Sütemény vagy puding, itt aztán talál. | Könnyen elérhető |
Ha hús sütése a cél, melegen javasolt befedett módszert használni, így az ízek és a szaftok nem szöknek el.
Ezek a tepsik annyira sokoldalúak, hogy a konyhában kevesebb eszközre lesz szükségünk, ami mindig egy hatalmas plusz.
Zománcozott tepsik ápolása
Szeretnénk, hogy sokáig ragyogjanak és mosolyra fakasszanak főzés közben? Akkor nézzük, miként tarthatjuk őket csúcsformában!
Tisztítás
A tisztításnál vigyázzunk a drága bevonatokra, hiszen az élettartam növelése a célunk! Itt van néhány tipp, amit érdemes követni:
- Hűtsük le: Soha ne eresszünk hideg vizet a forró tepsire, mert ez hamar tönkreteheti a felületet.
- Puha szivaccsal támadunk: Járjunk puha szivaccsal vagy kendővel a tepsire. Kerüljük a súrolót, mert az felfog hatni a zománc kárára.
- Szappanos víz: A mosás szappanos vízzel hatékony trükk, könnyedén eltávolítja a maradékokat.
- Szárítás: Ne hagyjuk félbe a folyamatot, alaposan szárítsuk meg, hogy ne maradjanak vízkőfoltok.
Tisztítási útmutató táblázat
Tisztítási lépés | Teendő |
---|---|
Lehűlés | Hűtsük le a tepsit |
Tiszta szivacs | Használjunk puha szivacsot |
Szappanos víz | Tisztítsuk meg szappanos vízzel |
Szárítás | Alaposan szárítsuk meg |
Megfelelő tárolás
A helyes tárolás is segít abban, hogy sokáig együtt lehessünk velük:
- Ne pakolgassunk egymásra: Ha tudjuk, kerüljük a megpakolást, megelőzve a karcolásokat.
- Száraz, hűvös hely kell: Tartsuk őket egy hűvös, száraz sarokban, messze a napfénytől.
Meddig Bírja a Gyűrődést?
Hogy bírja az igénybevételt, attól függ, hogy mit csinálunk vele a konyhában.
Meddig Tart ki?
Normál körülmények közt egy zománcozott tepsi simán kihúz 5-10 évet. Íme néhány tényező, ami befolyásolja, meddig tart a kapcsolatunk vele:
Hogyan használjuk? | Mi várható? |
---|---|
Használat gyakorisága | Többszörös használat = gyorsabb kopás |
Beállított hőfok | Túl magas hőfok káros, mint a harmadik randi után telefonálni |
Tisztítási mód | Durva súrolás = rossz ötlet |
Tárolás ügyesen | Ne akard szétkarcolni, bánj vele finoman! |
Kopás: Elkerülhetetlen, de Kézben tartható
Igen, a zománc kopik. Ez a természet rendje. De ne csüggedj, itt vannak trükkök, amikkel lassítani lehet a „természetet”:
- Ne használj fémből készült konyhai eszközöket, hogy ne hagyj nyomot a bevonaton.
- Alacsonyabb hőfokon főzzünk, nem kell mindent nyélbe ütni a max. fokozaton!
- Gyengéden tisztítsuk meg, és ne essünk neki agresszíven, mint kismacska a pamutzokninak.
Ezekkel a tippekkel a tapadásmentes serpenyő nem csak a szekrény mélyén, hanem a szívekben is marad. Még több infóért kattints a bevont serpenyőkről és a legjobb tepsikről!