Tepsis rakott krumpli klasszikusan és újragondolva
Rakott krumpli? Ez az az étel, amit még a nagyi is bármikor összedobna, és tényleg egy soha meg nem unható kedvenc. Bár a hagyományos verzió is mindig telitalálat, néha jó kis csavarral még izgalmasabbá tenni. Ha ránk hallgatsz, kóstolj bele te is az új lehetőségekbe!
Klasszikus rakott krumpli
Ezt a jó öreg receptet talán álmunkból felkeltve is el tudnánk készíteni. Nézzük, mi is kell hozzá:
Hozzávalók | Mennyiség |
---|---|
Krumpli | 1 kg |
Tojás | 4 darab |
Főtt sonka | 300 g |
Tejföl | 400 g |
Sajt | 150 g |
Só | amennyi jól esik |
Bors | szintúgy |
Az elkészítésnél a héjában főtt krumpli a kezdő lépés. Utána jöhetnek a sonkakarikák, tojásszeletek és a tejföl rétegek. A végén pedig a sajt koronázza meg a művet, ettől lesz szép aranybarnára sütve igazán ellenállhatatlan.
Újragondolt változatok
Mi mindig szívesen kísérletezünk, és csempészünk egy kis extrát a rakott krumpliba. Íme néhány tipp, hogy hogyan dobhatod fel:
- Zöldséges rakott krumpli: Cseréld le a sonkát cukkini vagy padlizsán szeletekre.
- Vegan rakott krumpli: Hagyd ki a tejfölt, és helyettesítsd kókusz- vagy szójatejjel a krémes hatásért.
- Fűszeres rakott krumpli: Dobj hozzá oregánót vagy bazsalikomot, és egyből megváltozik az átlagos ízvilág.
Tepsis csirke zöldségekkel
A tepsis csirke zöldségekkel nem csak egy finom étel, hanem gyorsan és könnyedén összedobható, tele van ízzel és tápanyagokkal. A különféle zöldségekkel színesített csirke tökéletes választás egy fárasztó nap után. Az egyszerűség kedvéért, a tepsi nem csak hogy meggyorsítja a munkát, de különleges ízvilágot is kölcsönöz az ételünknek.
Hozzávalók
Hozzávaló | Mennyiség |
---|---|
Csirkecomb | 4 db |
Krumpli | 4-5 db |
Hagyma | 1 db |
Paprika | 1 db |
Cukkini | 1 db |
Fűszerek (só, bors, fűszerpaprika) | ízlés szerint |
Elkészítés
- Fűtsük fel a sütőt 200 °C-ra.
- Csípősítsük a csirkéket sóval, borssal meg fűszerpaprikával.
- Vágd fel a zöldségeket (krumpli, hagyma, paprika, cukkini), és szórd bele a tepsi aljára.
- Dobd rá a fűszerezett csirkéket a zöldségek tetejére.
- Csorgass egy kicsit vizet a tepsibe, aztán takard le alufóliával.
- Süsd meg körülbelül 1 óra alatt. Az utolsó 15 percben kapd le a fóliát, hogy a csirke szép ropogósra süljön.
A tepsis csirke zöldségekkel tökéletes választás, amikor gyorsan akarunk valami finomat, miközben a zöldségek variálásával egy kis csavart is vihetünk az ízekbe. Tálaljuk friss salátával vagy ropogós kenyérrel.
Ha szeretnél változatosságot vinni a receptbe, próbáld ki például a sárgarépát vagy a brokkolit, amik remekül harmonizálnak a csirkével.
Tipp
Mielőtt vásárolnál, böngészd át, mik a legjobb tepsik és legjobb márkák, hogy rátalálj a legmegfelelőbb eszközökre.
Tepsis lasagne többféle variációban
A tepsis lasagne tökéletes választás, amikor valami finom és tartalmas falat után áhítozunk. Sokan szeretik, hiszen számos módon variálható, így mindenféle ízlésnek megfelel. Most bemutatunk néhány népszerű verziót, hagyományos és alternatív hozzávalókkal.
Klasszikus bolognai lasagne
A legtöbben a húsos bolognai szósszal készítik, amit a lasagne tésztával és besamel mártással rétegezhetünk.
Hozzávalók | Mennyiség |
---|---|
Lasagne tészta | 12-15 lap |
Darált hús | 500 g |
Paradicsom szósz | 400 g |
Hagyma | 1 db |
Fokhagyma | 2 gerezd |
Tejföl/besamel szósz | 500 ml |
Reszelt sajt | 200 g |
Az elkészítés egyszerű: a hagymát és a fokhagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a húst, majd a paradicsom szószt. Rétegezéskor ne felejtsük el a tetejét gazdagon megszórni sajttal.
Zöldséges lasagne
Zöldségragusan? Naná! Cukkini, padlizsán, vagy gomba mehet nyugodtan bele, csupa friss és üde hozzávaló.
Hozzávalók | Mennyiség |
---|---|
Lasagne tészta | 12-15 lap |
Cukkini | 1 db |
Padlizsán | 1 db |
Gomba | 200 g |
Paradicsom szósz | 400 g |
Tejföl/besamel szósz | 500 ml |
Reszelt sajt | 200 g |
A zöldségeket ízesítsük sóval és borssal, majd rétegezhetjük a tésztával, pont mint a klasszikus változatnál.
Csirkés lasagne
Csirkével is fantasztikus! Könnyedebb, ám ugyanolyan ízletes. A fűszerezett csirkemell a lasagne tésztával rétegezve mennyei fogás.
Hozzávalók | Mennyiség |
---|---|
Lasagne tészta | 12-15 lap |
Csirkemell | 500 g |
Tejföl/besamel szósz | 500 ml |
Spenót | 200 g |
Reszelt sajt | 200 g |
A csirkét főzzük vagy süssük meg, majd vágjuk apróra. A spenót lehet friss vagy fagyasztott. Rétegezzük az összes hozzávalót együtt, tepsiben.
Zöldségek grillezve tepsiben
A tepsiben sült zöldségek nem csak iszonyúan finomak, de még egészségesek is. Tökéletesek, ha unjuk a szokásos krumplit vagy rizst, és valami különlegesebbet szeretnénk az asztalra. Készítsük el őket együtt!
Grillezett zöldségek receptje
Szükséges zöldségek, amiket jobb, ha előre beszerzünk:
- Cukkini
- Padlizsán
- Paprika
- Hagyma
- Brokkoli
- Répa
Ameddig ezek hozzánk nem csatlakoznak, szerezzünk be olívaolajat, sót, meg a kedvenc fűszerünket. A következő táblázat megkönnyíti a sütési idők és hőfokok nyomon követését:
Zöldség | Sütési idő (perc) | Hőmérséklet (C°) |
---|---|---|
Cukkini | 20 | 200 |
Padlizsán | 25 | 200 |
Paprika | 15 | 200 |
Hagyma | 20 | 200 |
Brokkoli | 15 | 200 |
Répa | 30 | 200 |
Elkészítési lépések:
- Hozzálássunk a zöldségekhez: Cukkinit és padlizsánt szeleteljük fel, paprikát csíkozzuk fel, hagymát meg félbe vágjuk, brokkolit kisebb darabokra bontjuk, répákat pedig szintén szeleteljük.
- Kezdjük összekeverni ezeket egy tálban olívaolajjal és a fűszerekkel, mint a varázslók.
- Rendezzük el ezeket a tepsiben mesterien. Ha kedvünk tartja, reszeljünk rá egy kis sajtot a végén.
- Tökéletesre sütjük őket a fent említett idő és hőmérséklet alapján.
Ezek az isteni grillezett zöldségek remek főételként vagy bármilyen húsételek mellett köretként, vigyázzunk, hogy elég legyen mindenki számára. A legjobb tapadásmentes tepsiket érdemes használni, hogy az utólagos mosogatás ne fulladjon katasztrófába.
Tepsis túrós sütemények
Hála a tepsis túrós süteményeknek, van valami, ami mindig megdobogtatja a szívünket! Egyszerűen elkészíthetők, mégis -ismeritek-, olyan ínycsiklandók, hogy mindenki repetázni akar majd. Akár a hétköznapokat dobjuk fel velük, akár a barátok körében osztjuk meg ezt a finomságot, itt vannak a legjobb receptek, amiket simán összedobhatsz!
Klasszikus túrós sütemény
Ez a régi kedvenc, amit sosem lehet megunni. Lássuk, hogy mivel varázsolhatunk az asztalra egy klasszikust:
Hozzávalók | Mennyiség |
---|---|
Túró | 500 g |
Tojás | 3 db |
Cukor | 150 g |
Vaníliás cukor | 1 csomag |
Liszt | 200 g |
Sütőpor | 1 csomag |
Tejföl | 200 ml |
Citromhéj | 1 db |
Elkészítés:
- Melegítsük a sütőt 180 fokra.
- Egy nagy tálban kutyuljunk össze mindent: túrót, tojást, cukrot, vaníliás cukrot és tejfölt.
- Szórjuk meg liszttel és sütőporral, aztán keverjük simára.
- Kivajazott tepsibe öntjük, szépen elsimítva a tetejét.
- Sütjük 30-40 percig, míg aranybarnára nem sül – na, azaz, az igazi!
Kávés túrós sütemény
Ha valami különlegesebbre vágysz, próbáld ki ezt! A kávé csak úgy megbolondítja az ízeket, hogy nyammi!
Hozzávalók | Mennyiség |
---|---|
Túró | 500 g |
Tojás | 3 db |
Cukor | 150 g |
Kávé (erős fajtát) | 100 ml |
Liszt | 200 g |
Sütőpor | 1 csomag |
Elkészítés:
- Akárcsak a klasszikus verziónál, csak itt tejföl nem kell, dobjunk bele kávét.
- Sütőidő lehet egy picit hosszabb, úgy 35-45 perc körül.
Tepsis túrós palacsinta
A palacsinta varázsát most tepsiben is élvezhetjük! Ki ne szeretné?
Hozzávalók | Mennyiség |
---|---|
Palacsinta tészta | 1 adag (kb. 8-10 palacsinta) |
Túró | 500 g |
Tojás | 2 db |
Cukor | 100 g |
Vaníliás cukor | 1 csomag |
Elkészítés:
- Üssük össze a palacsinta tésztát, ahogy szoktuk.
- Egy másik tálban a túrót, tojást és cukrot fogjuk össze.
- Rétegezve tegyük a tepsibe a palacsintát túrós masszával, míg el nem fogynak.
- Süssük vagy 30 percig 180 fokon.
Ezek után senki nem marad éhes, és garantáltan mindenki elégedett lesz a családi asztalnál. Ha további ötletekre vagy kíváncsi, vess egy pillantást a legnépszerűbb tepsikre és vásárlási tippekre!
Tepsis pizza házilag
A tepsis pizza készítése olyan, mintha saját mini éttermünk lenne otthon, ahol a séf mi magunk vagyunk. Rakjunk bele kedvenc alapanyagainkat, és varázsoljunk vele egy olyan vacsorát, amit a család könyörögni fog, hogy ismételjük meg.
Alaprecept
Most jön a titkos kis kézikönyvünk, ami rém egyszerű, de mégis valahogy mindig díjnyertes lesz a család körében. Ugorjunk neki bátran!
Összetevő | Mennyiség |
---|---|
Pizza tészta | 500 g |
Paradicsom szósz | 200 ml |
Reszelt sajt | 300 g |
Pepperoni (vagy bármi más, amit szeretsz) | 150 g |
Zöldségek (paprika, hagyma, gomba, vagy ami a hűtőben van) | 200 g |
Olívaolaj | 2 evőkanál |
Só, bors | Ahogy szereted |
Elkészítési lépések
- Előkészületek: Kezdjük azzal, hogy a sütőt felpörgetjük 220 fokra! Ha a tepsink speckó, akkor simán hagyhatjuk így, ha nem, akkor egy kis olíva tuti biztosíték lesz.
- Tészta kinyújtása: Gurítsuk szét a tésztát, hogy pont illeszkedjen a tepsibe.
- Feltétek felpakolása: Kenjük el rajta a paradicsom szószt, majd jöhet a sajt és az összes imádott feltét!
- Sütés: Toljuk be a cuccot a sütőbe, és cirka 15-20 percig süssük, amíg a sajt olyan lesz, mint a selyem, és a szélén a tészta pedig kétszer is arany medálra esélyes.
- Tálalás: Szeleteljük fel, és már ehetjük is, amint az illatok már majdnem a szomszédot is becsalták!
Tippek a tökéletes tepsis pizzához
- Kísérletezés: Nyugodtan cserélgessük az összetevőket, mint egy legót: más sajtok, extra zöldségek – bármit, amit otthon találunk. Alternatívák színesebbé teszik a pizzádat.
- Tepsi választás: A megfelelő pizza tepsi kiválasztásánál legyünk igényesek, hiszen ezen múlhat, hogy a pizzánk csinosan ugrik-e ki a sütőből.
- Tisztítás: Miután benyomtuk a pizzát, a mosogatás sem lesz rémálom. A tapadásmentes tepsik tán tíz pontot adnak a konyhai életminőségünknek.
A tepsis pizza nem csak egy falatnyi élvezet, hanem az otthoni kreativitás diadala. Főzzünk, kacagjunk és együnk, hiszen ez az egyik legjobb közös móka!
Egytálételek tepsiben – gyors és laktató megoldások
Amikor hamar valami táplálóra vágyunk, a tepsiben készült ételek tuti befutók. Nem csak cseppet se macerás őket összedobni, de a mosogatóba se gyűlik halom edény, mivel minden egy jó nagy tepsibe kerül. Íme, néhány izgalmas és egyszerű tepsis fogás, amit bátran kipróbálhatsz.
Népszerű tepsis ételek
Kaja neve | Hozzávalók | Elkészítési idő (perc) |
---|---|---|
Tepsis rakott krumpli | Krumpli, tojás, hús, savanyú káposzta | 60 |
Tepsis zöldségmix | Paprika, cukkini, hagyma, fűszerek | 45 |
Tepsis tejfölös pulyka | Pulykamell, tejföl, sajt | 50 |
Tepsis rizs és zöldség | Rizs, borsó, sárgarépa, fűszerek | 40 |
Tepsis töltött paprika | Paprika, rizs, darált hús | 55 |
A legjobb az egészben, hogy ezek az ételek totál szabadon variálhatók, bármilyen alapanyaggal, amit épp találsz a hűtőben.
Tippek a gyors készítéshez
- Készülj elő okosan: Főzd meg előző nap a rizst, vagy darabold fel előre a zöldségeket, így spórolhatsz az időddel.
- Tapadásmentes tepsi a haverod: Az ilyesmi tepsik szuperjók, mert könnyen tisztíthatod, és az étel se ragad le bennük.
- Játssz a fűszerekkel: Tedd egyedivé az ízeket kedvenc fűszereiddel. Akár frisset, akár szárítottat használsz, dobd fel vele a kaját.
Miért jó választás a tepsiben sült étel?
A tepsis egytálételek nemcsak hogy pofonegyszerűek, de tökéletesek nagyobb bandázásokhoz, mint családi vacsik vagy baráti összeröffenések. Nagy adagokból könnyű tálalni, és egy kis plusz tejföl vagy sajt dobja fel igazán a hangulatot.