Fedős kemence tepsi bemutatása

Fedeles tepsi előnyei hagyományos sütéshez

A fedeles tepsik sok klassz dolgot hoznak az asztalra, ha hagyományosan szeretnénk sütni.

1. Hőmérséklet-szabályozás

A fedő nagyon jól jön, amikor a hőmérsékletet szeretnénk okosan elosztani. Ez különösen akkor számít, amikor olyan ételeket sütünk, amik érzékenyek a hőfokra. A fedeles tepsi bent tartja a meleget, így a kajánk tuti nem szárad ki.

Miért jó? Mi történik?
Hőméntartás Egyenletesen sül
Nedvességtartás Puha, ízletes fogások

2. Sütési idő csökkentése

A fedeles tepsi másik nagy trükkje, hogy kevesebb idő alatt sülnek benne a dolgok. Mert ugye a fedő bent tartja, ami forró és párás. Ha gyors vacsira van szükség, ez igazi életmentő tud lenni.

3. Többféle ételt ízlésünk szerint

Ezer meg egy módon használhatjuk. Pörkölt, sült húsok, zöldségek, netán süti? Mind-mind játszik. Kísérletezhetünk bátran, bármit is kíván a család.

4. Egyszerű tisztítás

És a legjobb rész? A tapadásmentes fedők pucolása gyerekjáték. Kevésbé küzdünk a sütés utáni takarítással, mint más típusokkal. Ha részletesebben szeretnéd tudni, hogyan érdemes tisztítani, nézz fel a tisztítás oldalunkra.

Ha épp vásárlás előtt állsz, nyugodtan fuss át a vásárlási útmutató cikkünkön, mert abban hasznos tippeket találsz.

Kerámia Kemence Tepsik Áttekintése

Ezek aztán nemcsak szépek, hanem szenzációsan tartják a hőt, ahogy kell, hogy a kajáink ne csak jól nézzenek ki, hanem finomak is legyenek.

Előnyök

A sok előny közül párat kiemelnénk, ami miatt érdemes lehet beszerezni egy ilyet:

Előny Miért jó nekünk?
Kiváló hőtartás A kerámia szépen elosztja a hőt, így minden oldalról egyenletesen süti meg a finomságokat.
Semleges anyag Nem fogja felvenni az étel savasságát, így akármi belefér.
Menő kinézet Színes és mintás verziók, amik feldobják az asztalt is.
Könnyen tisztítható Egy kis odafigyeléssel pillanatok alatt tisztán tartható.

Használatuk

Amikor nagy búcsúkat kell csapni, a kerámia megment minket! Mindegy, hogy tepsis ételek készülnek, vagy valami új sül ki belőle.

Mire jó? Mit készíthetünk?
Sütéshez Sütemények, piték, kenyerek
Mint sütőedény Lasagna, rakott egytálételek, sült zöldségek
Tálaláshoz Tálcát varázsolhatunk a konyhapultból a kellemes látvány miatt

Szóval, ha kerámia kemencetepsire fáj a fogunk, mérjük fel, mit szoktunk legtöbbször készíteni, és válasszunk ahhoz méretet meg formát.

Mondjuk, ha nem ragaszkodunk a kerámiához, a fém- vagy üveg anyagokkal is nagyon jól járhatunk. Érdemes megnézni az alternatívák opciókat, ahol bővebb információt találhattok.

Öntöttvas fedeles tepsik használata

Ha jót akarsz enni és megpakolnád a pocid, használd a kemencében az öntöttvas fedeles tepsiket! Ezek a darabok nemcsak állják a sarat, de a bennük összegyűlt meleget is remekül tartják, így a kajád garantáltan jól átsül.

Ha az öntöttvas tepsik mellett döntesz, ezek a dolgok biztosan tetszeni fognak:

  • Hőmegtartás: Gyorsan felpörög és egyenletesen szétteríti a meleget, tökéletes a hosszú és alapos sütésekhez.
  • Sokoldalúság: Húsok? Zöldségek? Vagy valami pékáru? Ezek mindent visznek!
  • Ellenállóság: Erős, mint a bivaly, hosszú évekig szolgál majd a konyhádban.

Használati tippek

Itt van egy gyors áttekintés néhány fontos használati trükkről, amit érdemes beszerezned:

Jellemző Tipp
Hőmérséklet Lassan melegítsd, a hirtelen felforrósodástól óvd meg!
Olajozás Csak egy kis olaj, hogy ne ragadjon oda az étel.
Tisztítás Ne szappanozd be! Inkább mosd át meleg vízben egy puha szivaccsal.
Tárolás Száraz helyen tárold, nehogy rozsdásodjon; olajjal időnként kend be.

Tepsis malacsütés kemencében

A tepsis malacsütés az igazi kemencés ételek egyik legmenőbb fogása. Ha jól választjuk ki a kemence tepsit, akkor számíthatunk rá, hogy a végeredmény ízben és állagban is veri a legtöbb mást. A malac sütése során a hús nedves marad, és az aromák szépen összefonódnak a zártan sült módszer miatt.

A malacsütés előkészületei

Mielőtt nekiállunk a sütésnek, érdemes pár dolgot észben tartani a hús előkészítéséhez:

  1. Hús kiválasztása: Csak friss és jó minőségű malacot válasszunk.
  2. Fűszerezés: A fűszerezés az egyik legfontosabb lépés. Só, bors, fokhagyma és egyéb finomságok dobják majd fel az ízvilágot.
  3. Pácolás: Érdemes előző este bepácolni a húst, ez további ízbombát fog adni neki.

Sütési folyamat

Ha készen állunk, a sütéshez néhány infóra szükségünk lesz, amit az alábbi táblázatban találunk:

Tepsi mérete (cm) Hús súlya (kg) Sütési idő (óra) Hőmérséklet (Celsius)
30×40 3-4 2-3 180-200
40×60 5-6 3-4 180-200
50×70 8-10 4-5 180-200

A malacsütés nemcsak finom, hanem remek közösségi program is. Sok ember szívesen ül majd le az asztalhoz a finoman illatozó, kemencében sült malac miatt. Játszunk bátran a fűszerekkel és köretekkel, hogy igazi különlegességet alkossunk!

Tipikus ételek kemencés tepsiben

A kemencés tepsiben főzni egy igazi klasszikus módszer. De miért is kedveljük annyira? Mert olyan hagyományos finomságokat varázsolhatunk vele az asztalra, ami mindenkit levesz a lábáról. Nézzük meg, melyik ételek a befutók, ha egy ilyen tepsi beszerzésén gondolkodsz.

Tipikus ételek listája

Étel típusa Leírás
Sült húsok Sertés, marha vagy csirke sültek, ahol roppanós a külső, de omlós a belső.
Zöldségsodók Olyan zöldségek, amik együtt sülve összebarátkoznak, és finom puhák lesznek.
Lasagne Rétegezve, húsos vagy vega módon, a tepsi gondoskodik az egyenletes sülésről.
Sütemények Klasszikus piskóták és egyéb sütik, amik szépen emelkednek meg a tepsiben.
Pizzák Otthoni pizzázáshoz is remek, főleg a pizza tepsi változat.

Sütési tippek

A kemencés tepsivel való sütésnél nem érdemes kapkodni. Figyeljünk a hőmérsékletre, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Itt egy gyors súgó az ideális hőfokhoz és időhöz!

Étel típusa Hőmérséklet (°C) Sütési idő (perc)
Sült húsok 180 – 200 60 – 90
Zöldségsodók 160 – 180 30 – 45
Lasagne 180 40 – 50
Sütemények 170 – 180 25 – 40
Pizzák 220 15 – 25

Hőtartási képesség

A tepsi hőtartása kulcsfontosságú a sütésnél. Az anyagának köszönhetően egyenletesen oszlatja el a hőt, hogy minden jól átsüljön. Nézzük meg, melyik anyag hogyan teljesít:

Anyag Hőtartási képesség (°C) Értékelés
Kerámia 200 – 300 Lassú és egyenletes sütésre ideális
Öntöttvas 180 – 250 Tovább tartja a hőt, mint más anyagok
Rozsdamentes acél 180 – 230 Jól vezeti a hőt, ügyes társ a konyhában

Saválló képesség

Ha savas kaját készítünk, például paradicsomosat, sok múlik a tepsi saválló képességén. Ha nem áll ellen a savaknak, idővel tönkremehet vagy negatívan befolyásolhatja az étel ízét. Itt látható a különféle anyagú edények teljesítménye:

Anyag Savállóság Részletek
Kerámia Magas Kitart a savak ellen
Öntöttvas Közepes Savas ételeknél érdemes egy kis zsírral előkészíteni
Rozsdamentes acél Magas Jól bírja a savas ételeket, nem okoz csalódást

Mint láthatjuk, a kerámia és a rozsdamentes acél tepsik az aduászok, ha hőtartásról és savállóságról van szó.

A szerzőről

Shopping Cart